Inbouwapparatuur

Kookplaten zijn er in alle maten en soorten te verkrijgen. Naast de keuze voor uiterlijk is het belangrijk dat de kookplaats functioneel is en daarbij speelt het verbruik ook nog een grote rol. Al blijft het tradionale koken op gas heel goedkoop, er zijn op het moment ook goede alternatieven.
Hieronder een overzicht van de verschillende soorten kookplaten.

 

Elektrische kookplaatElektrische kookplaat

Als men spreekt over een electrische kookplaats dan gaat het om de klassieke kookplaat met de 4 kookzones. Ze zijn er met een enkele of dubbele uitvoering die soms werd benut bij het camperen.
De platen waar de pannen op worden geplaatst worden verwarmd doormiddel van een spiraal die electrisch wordt verwarmd. Het nadeel van de electrische kookplaat is dat deze duurder is in gebruik t.o.v. van gas. Daarbij komt dat het koken erop enige oefening vereist, dit omdat de plaat langzaam reageert op temperatuur schommelingen.
Het schoonmaken van de kookplaat kan een arbeidsintensief klusje zijn indien er iets is overgekookt. Een goed alternatief voor de electrische kookplaat is de Keramische kookplaat.

Keramische kookplaatKeramische kookplaat

De keramische kookplaat wordt net zoals de electrische kookplaat opgewarmd doormiddel van een electrische spoel die onder het kookoppervlakte ligt. Het grote verschil zit hem in de afwerking aan de bovenkant. Er ligt een dikke glasplaat boven de elektrische spiralen. Bij sommige types zit de tiptoetsen ook in het glas verwerkt wat een groot voordeel is bij het schoonmaken.
Er zijn geen opstaande randjes waar etensresten in kunnen blijven zitten. Net als de electrische kookplaat duurt de opwarming lang en blijft de plaat na gebruik lang heet. Ook het verbruik is duur in vergelijking met gas.

 

Inductie kookplaatInductie kookplaat

Een andere manier van electrisch koken is via de inductie kookplaat. Hiermee vervallen de nadelen t.o.v. koken op gas. De inductieplaat werkt met een magnetisch veld wat zorgt voor snelle verwarming van de pan. De kookplaat zelf wordt nauwelijks warm doordat er gebruik gemaakt wordt van een magnetisch veld. Er gaat weinig warmte verloren met deze methode en is daarom ook zuinig in gebruik.
Bij het weghalen van de pan wordt het verwarmen automatisch gestopt. Niet alle pannen zijn geschikt voor het gebruik op een inductiekookplaat.
Net als bij de keramische kookplaat is het aan te raden om een aparte electriciteits groep hiervoor aan te leggen.

Op gas koken?

GasfornuisIn de meeste keukens in restaurants blijft er gekookt worden op het traditionele gasfornuis. Gas is goedkoop en de hitte is direct te regelen. Daarbij zijn de meeste voorzien van een beveiling die ervoor zorgt bij het wegvallen van de vlam dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten. Uiteraard zit op de meeste toestellen een elektrische ontsteker.
Een bijkomend voordeel is dat het niet noodzakelijk is om een bepaalde soort pannen aan te schaffen, alles kan erop
Het grote nadeel is het schoonmaken van de plaat. Alle pits kunnen afzonderlijk schoongemaakt en uitelkaar gehaald worden. Een alternatief is een gastoestel met een glasplaat erover heen wat ervoor zorgt dat het schoonmaken geen probleem meer is.